1 Farbíček dlouhouchý patří mezi málo probádané představitele fauny

Příčina: tito hlodavci žijí v těžce dostupných pouštích Mongolska a Číny a je těžké je spatřit, jelikož vedou výhradně noční způsob života.

2 Chřestivec Darwinův

Žije u pobřeží Galapážských ostrovů v hloubce 30 metrů a více. Škaredý vzhled a červené rty: kdo z potápěčů by se nelekl.

3 Sajga - jeden z nejstarších savců

Vrstevník nosorožce srstnatého a šavlozubích tygrů, kteří žili před 100 tisíci lety. Dnes je na pokraji vyhynutí.

4 Narval

Tohoto kytovce žijícího v Arktidě si více než 1000 let pro jeho maso a slonovinu cenili Inuité. Je však velmi citlivý na změny klimatu.

Populární zprávy teď

"Žvýkačka proti viru": Vědci přišli na to, jak virus "ošidit". Jak se vyhnout vánočnímu lockdownu

"Kamarádka z dětství se zapletla s ženatým mužem, nemůžu s ní komunikovat poté, co jsem zjistila pravdu a jsme kamarádi od školky": Co zjistila žena

"Opravdu jsi mi změnila život": Adele na koncertě neudržela slzy. Kdo nejvíce ovlivnil život zpěvačky

"Na tohle jsem čekala dlouho, ale ne tímto způsobem": Markéta Konvičková na obálce časopisu

Zobrazit více

5 Kasuár přílbový

Dorůstá do výšky jeden a půl metru, váží až 80 kg a nelétá.

6 Rosněnkovití

Tyto žáby mají napůl průzračnou kůži. Vyskytují se v Jižní Americe.

7 Kožnatka

Může být až metr dlouhá, žije v Americe, Asii a Severní Americe.

8 Okapi - unikátní živočich, které připomíná koně a zebru zároveň

Vzdálený příbuzný žirafám. Vyskytuje se pouze na jednom místě: v Kongu.

9 Langur čínský neboli rhinopothecus roxellana

Nazván byl na počest ženy osmanského sultána Roxelany, která měla typický pršáček. Vyskytuje se v Číně.

10 Drop kori

S délkou 120 cm a váhou 20 kg se jedná o největšího létajícího ptáka.

11 Strašek paví

Tento takovec je dravec: za jedinou sekundu jeho kleveta mohou dát až 50 úderů, každý z nich o síle 150 kg, přičemž váha samotného straška není více než 100 gramů.

12 Plaskozubcovití

Tato modrá ryba žije ve vodách Atlantického oceánu. Doslova svítí modře. 80 % svého času stráví hledáním potravy.

13 Tetřívek pelyňkový

Pták se zajímavým opeřením. Zvláštní jsou zejména ostrá brka ocasu a bílé váčky na vole.

14 Kahau nosatý

Velký nos mají pouze samci. Tyto opice žijí pouze na Borneu.

15 Ksukol ocasatý

Madagaskarská opice je největší noční opicí na Zemi: je 40 cm dlouhá.

Zdroj: 1qai.ru